aum, hindulaisuus, jooga, joogauni, meditaatio, om, samadhi, turiya, unijooga, valaistuminen, yoga nidra

Yoga Nidra -trendikäs harrastus, vai avain valaistumiseen?Olet ehkä kuullut Yoga Nidrasta, jota nykyaikana usein mainostetaan rentoutumisharjoituksena tai ohjattuna meditaationa. Toki tälläisilläkin harjoituksilla on etunsa, mutta Yoga Nidralla on kuitenkin alkuperältään syvempi merkitys, joka tähtää korkeimman tietoisuuden tilan saavuttamiseen.


Upanishadit

Vedat ovat pyhiä intialaisia tekstejä, johon myös esimerkiksi Ayurveda (intialainen lääketiede) perustuu. Upanishadit ovat Vedojen viimeinen osa, joka sisältää selityksiä ja elämänohjeita Veda-kirjojen pohjalta. Upanishadeja pidetään vedantafilosofian perustana. Vedanta pyrkii ymmärtämään ihmisen hengellistä olemusta ja suhdetta korkeimpaan todellisuuteen.

Mandukya Upanishad on yksi neljästä suuresta Upanishadista ja keskittyy syvällisiin pohdintoihin tietoisuudesta ja erityisesti neljästä tietoisuuden tilasta: hereilläolo, unennäkö, syvä uni ja Turiya (puhdas tietoisuus).
AUM ja TuriyaSana ”Yoga” tarkoittaa yhdistymistä ja ”Nidra” unta. Jooga ei ole vain fyysinen harjoitusmuoto, vaikka se usein tunnetaan fyysisinä harjoituksina ja asanoilla, kuten hatha-jooga, vaan se on myös filosofinen ja henkinen polku, joka pyrkii yhdistämään yksilön henkisen olemuksen universaaliin tietoisuuteen tai jumalalliseen.

Intialaista alkuperää oleva meditaatioharjoitus Yoga Nidra, eli ”jooga-uni” tarkoittaa neljän tajunnantilan hallintaa: valveillaolo, unennäkö, syvä uneton uni ja Turiya, jota kutsutaan myös Samadhiksi.


Tätä kuvaa tunnettu hindulainen symboli ja mantra ”Aum” tai ”Om”, jossa A kuvaa valveillaoloa, U unennäköä, M syvää unetonta unta ja Turiya on hiljaisuus AUMin jälkeen. Turiya on neljäs tietoisuuden tila, joka ylittää kolme muuta perustilaa, jotka edustavat fyysistä maailmaa. Näissä kolmessa tilassa yksilö kokee maailman eri tavoilla, mutta Turiya on korkeampi tietoisuuden tila, joka on yli näiden kaikkien. Turiya on muuttumaton puhdas tietoisuus, joka läpäisee kaikki tajunnan tilat. Turiya edustaa korkeinta tietoisuuden tilaa, joka on vapaa kaikista dualiteetista ja erillisyydestä, ja se on keskeinen käsite niille, jotka tutkivat hindufilosofian syvempiä ulottuvuuksia.


Syvä uni

Jokaiselle meille hereilläolo ja unennäkö on tuttua, tai ainakin useimmat muistavat nähneensä joskus unta. Mutta harvalla on muistikuvaa syvästä unesta, mitä sillä edes tarkoitetaan?

Unen vaihe, jossa nähdään unta, kutsutaan tieteellisesti REM-uneksi. Siinä alitajunta on ohjaksissa. Unimaailma rakentuu ajatuksistamme ja mielikuvituksestamme.
Syvässä unessa (hitaan aallon univaihe) ei nähdä unia.

Syvän unen vaihe on Yoga Nidran kolmas tajunnantila, joka on ”muotoa vailla oleva tietoisuus”. Tämä tarkoittaa tietoisuuden tilaa tai olemusta, joka ei ole ilmentynyt tai konkreettisesti havaittavissa, vaan se on abstrakti tai henkinen taso, joka ei ole sidoksissa fyysiseen maailmaan tai aistittavaan todellisuuteen. Emme ole tavallisesti millään tietoisia syvän unen vaiheesta, eikä siitä jää mitään muistikuvaa. Yoga Nidra- harjoituksella kuitenkin voi tulla tietoiseksi myös syvän unen vaiheesta.Maya

Maya on hindulaisessa filosofiassa termi, joka viittaa illuusioon tai harhaan, joka peittää todellisen hengellisen totuuden ja estää yksilöä näkemästä todellisuutta sellaisena kuin se on. Maya liittyy ajatukseen siitä, että fyysinen maailmankaikkeus, joka näyttää olevan todellinen ja pysyvä, on itse asiassa muuttuva ja väliaikainen.

Turiyatita

On myös käsite ”Turiyatita”, joka tarkoittaa ”neljättä ylittävää”. Jos ajatellaan, että Turiya on ”neljäs”, eli tietoisuus tai minuus, joka todistaa valvetilaa, unennäköä ja syvää unta, voidaan ajatella, että ”Turiyatita” on tila, jolloin myös minuus katoaa. Turiyatita on erityisen tärkeä käsite Advaita Vedanta -filosofiassa, joka korostaa ykseyttä (advaita) kaiken olemassaolon perustana. Tässä perinteessä Turiyatita edustaa todellista itsetietoisuutta, joka on yhteydessä Brahmaniin, absoluuttiseen todellisuuteen.


Lue lisää (englanniksi)

Category :
Henkinen kasvu, Henkisyys, Jooga, Meditaatio, Selkounet, Unijooga, Valaistuminen, Vedantalainen hindulaisuus
Share :
Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *