Laihdutus, painonhallinta, ruokavalio, vähäkalorisuus

Miten syödä vähäkalorisesti


Painonhallinnassa kaloreiden rajoittaminen tai liikunnan lisääminen on välttämätöntä laihtumisen kannalta. Helppo tapa rajoittaa kaloreita on syödä vähäkalorisesti. Vähäkalorisuus ei tarkoita pieniä annoskokoja, vaan mahdollisimman pientä ravinnon energiatiheyttä. Tällä tavalla ravinnon määrä pitää vatsan kylläisenä. Kourallisessa pähkinöitä on moninkertainen määrä kaloreita verrattuna kouralliseen tomaatteja, mutta molemmat täyttävät silti käytännössä saman verran tilavuutta vatsasta.

Aivot tarvitsevat aikaa tunnistaakseen, että olemme syöneet tarpeeksi kaloreita ja että on aika lopettaa syöminen. Korkean energiatiheyden omaava ruoka voi olla herkullista ja houkuttelevaa, mutta se saattaa tarjota vähän fyysistä täyteyttä. Tämä johtuu siitä, että pieni määrä tällaista ruokaa voi sisältää suuren määrän kaloreita.

Toisaalta matalan energiatiheyden omaava ruoka, kuten vihannekset, hedelmät ja puurot, sisältävät enemmän vettä ja kuitua. Tämä antaa sille suuremman tilavuuden ja auttaa täyttämään vatsaa ilman suurta kalorimäärää. Tämä taas lähettää aivoille signaalin kylläisyydestä nopeammin, mikä auttaa välttämään ylensyöntiä ja pitämään kalorien saannin hallinnassa.


ruokien kaloripitoisuusOn olemassa ”kevyt-tuotteita”, joista on vähennetty sokeria tai rasvaa, tai saatu lisää tilavuutta lisäaineilla. Mutta on myös mahdollista syödä vähäkalorisesti käyttämällä täysin luonnollisia raaka-aineita: täyslihaa, vähärasvaisia maitotuotteita, papuja, sieniä, viljaa puurojen muodossa (leipien kaloripitoisuus on suurempi, kuin puurojen), kaikkia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Suurin ravintotiheys on öljyissä ja rasvoissa (jopa n.900kcal). Ei ole mitään haittaa poistaa ravinnosta lisätty öljy, margariinit, voi ja eläinrasva. Seuraavaksi suuren rasvapitoisuuden omaavat ruuat ovat pähkinät ja siemenet. Niissä on kuitenkin terveydelle välttämättömiä omega 3-rasvahappoja, joten niitä kannattaa kaloripitoisuudesta välittämättä olla silti ruokavaliossa pieniä määriä. Myös rasvaisessa kalassa on hyviä rasvahappoja, joten kalaa olisi hyvä syödä silloin tällöin. Paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävät leivonnaiset, kakut, keksit, sipsit ja suklaa kannattaa jättää täysin pois ruokavaliosta.

Käytä finelin tietokantaa tutkiessasi ruokien ravintosisältöjä. Suosittelen kokeilemaan myös jotain kalorilaskuria puhelimeen, esim FatSecret. Myös pakkausten kyljessä lukee ravinnon energiatiheys, ja hyvä nyrkkisääntö on valita tuotteita, joissa on alle 100Kcal/100g. Luonnollisissa tuotteissa, jotka ovat ilman pakkausta, kuten kasviksissa, on yleensä hyvin pienet kalorimäärät, poikkeuksena avokado. Kasviksilla saat ruoka-annoksesi ravintotiheyttä pienennettyä helposti.

Category :
Hyvinvointi ja terveys, Ruokavaliot, Uncategorized, Vähäkalorisuus
Share :
Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *