adhd, ahdistus, masennus, motivaatio, motivaation puute, prokrastinointi, saamattomuus, stressi, työuupumus, vitkuttelu

Miten lopettaa prokrastinointi eli vitkuttelu

Miten lopettaa vitkuttelu? Prokrastinaatio eli vitkuttelu tarkoittaa aikaansaamattomuutta” tai ”ajankäytön viivyttelyä.” Se viittaa tapaan lykätä tehtävien tai velvollisuuksien suorittamista tarpeettoman pitkään, mikä voi johtaa stressiin, tehottomuuteen ja ajanhukan tunteeseen.

Vitkuttelun syyt ovat omissa valinnoissasi


Syitä voi olla monenlaisia, kuten masennus tai adhd, pelko epäonnistumisesta tai motivaation puute, mutta se ei tarkoita etteikö siitä voisi päästä yli.
Prokrastinointi tuntuu siltä, kuin elämässä olisi solmu. Tunnet, mitä ”pitäisi” tehdä, mutta lykkäät asian tekemistä liian pitkään. Saattaa tuntua, että elämässä on liikaa velvollisuuksia ja stressin määrä on liian suuri, jotta näitä ”solmuja” jaksaisi alkaa avaamaan. Elämä on tavallaan pysähdyksissä, ja odotat jotain ulkoapäin tulevaa nykäystä jotta elämäsi muuttuisi. Elämässä on kuitenkin kyse omista valinnoistasi, joten ota aikaa miettiä tätä syvällisesti: mikä pitää sinut jumissa? Helposti mieleen voi tulla syytellä muita, esimerkiksi puolisoa tai työpaikkaa, mutta nekin ovat lopulta sinun omaa valintaasi, ja sinun ei ole mikään pakko sietää nykyistä elämäntilannettasi.

On tosiasia, että velvollisuuksien lykkääminen aiheuttaa kuitenkin enemmän stressiä, kuin asian tekeminen pois alta, mutta kyse on kuitenkin isommasta ongelmasta, kuin pikkuaskareista. Sinun pitää löytää sisältä tuleva suunta ja tahto.

On tosiasia, että velvollisuuksien lykkääminen aiheuttaa kuitenkin enemmän stressiä, kuin asian tekeminen pois alta, mutta kyse on kuitenkin isommasta ongelmasta, kuin pikkuaskareista. Sinun pitää löytää sisältä tuleva suunta ja tahto.

Mikä sinua motivoi?


Jotkut ihmiset ovat pelko-ohjautuvia, silloin tekemistä ohjaa pelko, ja henkilö tekee asioita ulkoisesta paineesta käsin. Hän jättää asiat viimetippaan ja suoriutuu vasta, kun paine kasvaa liian kovaksi. Toisia motivoi viha, halu näyttää. He ovat käyttävät vihaa tarmon lähteenä ja puskevat eteenpäin. Mutta sitten on joukko ihmisiä, joita ohjaa rakkaus tekemiseen. He käyttävät tekemisen voimana sisäistä inspiraatiota ja halua. Kaikilla ihmisillä on nämä samat keinot käytössä, mutta sisäisen inspiraation löytäminen voi olla haastavaa, kun paineet tuntuvat tulevan ulkoapäin, mutta oman todellisen motivaation löytää vain kuuntelemalla itseään. Jokaisella on olemassa halu, kipinä, joka kumpuaa luomisen ja elämän halusta. Se on tärkeintä, mitä ihmisellä on, ja sitä pitää vaalia.


10 vinkkiä, miten lopettaa prokrastinointi:

 1. Listaa asiat, jotka ovat tekemättä. Näin huomaat, ettei niitä olekaan niin paljon.

 2. Aloita tekeminen pienimmästä mahdollisesta asiasta, saat siitä mielihyvää ja se auttaa jatkamaan eteenpäin.

 3. Mieti, mitkä asiat ovat oikeasti pakollisia. Onko sinun todella harjoiteltava kitaransoittoa, jos siihen ei ole motivaatiota enää? Myy kitara pois, jottei sen olemassaolo jatkuvasti muistuta sinua epäonnistumisen tunteista. Mieti syvällisesti, mitkä asiat ovat todella pakollisia ja mitkä vain keksittyjä velvollisuuksia.

 4. Järjestä kotisi, järjestä mielesi. Sekaisessa kodissa voi tuntea enemmän ahdistusta, kuin järjestyksessä olevassa. Projektin aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta aloita pienimmästä asiasta. Karsi ensin kaikki ylimääräiset tavarat, joilla ei ole enää käyttöä, mieti mitä todella tarvitset ja haluat säilyttää.

 5. Mieti, onko elämässäsi jokin isompi ”solmu”, kuten väärä työpaikka tai parisuhde, joka pitää sinut jumissa. Mieti, mitä todella haluat ja tee isoja päätöksiä, jotta elämäsi lähtisi menemään haluamaasi suuntaan. Sinun velvollisuutesi on ohjata laivaa, eikä olla tuuliajolla. Muista, että entiset valintasi eivät välttämättä ole enää toimivia, eivätkä sido sinua.

 6. Ota etäisyyttä elämääsi lähtemällä lomalle yksin. Näin ympärilläsi ei ole velvollisuuksia ja näet paremmin mistä asioista haluat eroon ja mitä asioita ikävöit.

 7. Selvitä, onko sinulla masennus tai työuupumus. Hanki sairaslomaa. Se on ehdottomasti tässä tilanteessa ensimmäinen steppi. Huolehdi ensin itsestäsi, mieti vasta sitten velvollisuuksia. Se on tärkeämpää, kuin miettiä miten lopettaa prokrastinointi.

 8. Jos työsi tuntuu vastenmieliseltä, harkitse alanvaihtoa. Sen voi tehdä minkä ikäisenä tahansa, ja muista että pahimmassa tapauksessa voit aina palata takaisin samalle alalle. Älä mieti menneitä unelmiasi ja vanhoja haaveita, vaan mieti juuri tätä hetkeä, ja mitä sinua kiinnostaisi opetella juuri nyt. Ole avoimin mielin, mieti omia vahvuuksiasi ja millä alalla voisit niitä parhaiten hyödyntää. Älä mieti nykyistä työosaamistasi, vaan luontaisia vahvuuksiasi ja taipumuksiasi sekä kiinnostuksiasi. Millainen työ todella sopisi luonteellesi parhaiten? Mitä olisi hauska kokeilla, vaikket ole koskaan ehkä vielä tehnyt?
  Parempi, jos et kysy neuvoa läheisiltäsi, sillä he saattavat nähdä sinut tietyssä valossa ja ajatella sinun kuuluvan vain tietynlaisiin töihin, mutta oikeasti sinä itse tiedät parhaiten.
  Tee esimerkiksi tämä ilmainen Luontaiset Taipumukset- vuorovaikutusanalyysi

 9. Tee jotain kokonaan uutta. Aloita uusi harrastus, tee jotain mitä olet pitkään halunnut kokeilla. Näin huomaat, että elämässä voi tehdä kivojakin asioita, eikä kaikki tunnu velvollisuuksilta.

 10. Muista, ettet ole laiska. Älä pode huonoa omaatuntoa, äläkä moiti itseäsi. Kukaan ihminen ei ole luontaisesti vitkuttelija, se on vain eräänlainen selviytymismekanismi. Kyse ei ole luonteenpiiirteestä.

Category :
ADHD, Ahdistus, Henkinen kasvu, Hyvinvointi ja terveys, Masennus, Prokrastinointi, Stressi, Työuupumus
Share :
Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *